END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Benal – rapgruppen der dukkede op fra undergrunden som en trold af en æske

Pludselig var de der bare. Pludselig var de på alles læber. Men hvor kom de fra, og hvordan indtog Benal den danske musikscene på rekordtid? Benal har med deres blanding af skarpe elektroniske kompositioner og en strøm af mørk, poetisk rap, skabt en ny lyd i dansk hiphop. For nyligt trak forsanger og rapper Benjamin Hav gulvtæppet væk under både fans og den danske musikbranche, ved at følge intuitionen og springe ud som soloartist. I dag bevæger vi os tættere på rapgruppen og den uortodokse rapper. Vi ser nærmere på hvordan det hele startede.
Benal

Et lydunivers Danmark ikke havde hørt før

Allerede med debut-ep’en, ”Baby” fra 2013, brød Benal lydmuren og fandt nøglen til danskernes pulserende musikhjerte. Det var en dryppende varm sommerdag i 2011, der skulle tænde gnisten for samarbejdet mellem produceren Magnus Albert Wanscher og rapperen Benjamin Hav. Albert havde netop udgivet en plade med 12 dubstep-numre, som Benjamin helt uforpligtende malede vers henover.

Historien om Benal er historien om to musikere med hver deres udgangspunkt. En ting havde Albert og Benjamin dog tilfælles – de udfordrede grænserne inden for deres genrer.

Allerede inden Benal blev en realitet, havde Benjamin skabt sig et velrenommeret navn i det danske hiphop-miljø under navnet Benjah. Benjamin ville dog ikke samme vej som andre rappere. Albert elskede og producerede techno, men savnede ord og vokal i sin musik. De manglede i virkeligheden hinanden.

Et nederlag blev vendt til triumf

Kort tid efter Benjamin og Albert mødte hinanden deltog de i DR’s talentudviklings initiativ KarriereKanonen. Deltagelsen førte ikke til sejr, men i stedet landede de en lukrativ kontrakt med pladeselskabet Playground. Siden underskrivelsen af kontrakten gik tingene stærkt, rigtig stærkt.

Først udgav de EP’en Baby i 2013, som fik det danske anmelderkorps til at klappe i takt af begejstring. De fire numre på EP’en fik Benal til at svæve fra undergrunden og op mod overfladen, men de brugte ikke tiden på at træde vande. De skulle videre.

Året efter ramte EP’en Hiphop danskernes trommehinder med et decibelniveau, der for alvor skabte genklang. Det mørke, elektroniske, mystiske, eksperimenterende og til tider melankolske univers spredte sig til alle afkroge af Danmark. Nu begyndte Danmark for alvor, både at se og høre Benal.

Senere samme år udgav og afsluttede Benal deres EP-trilogi med EP’en, Hvad med nu?. Her vendte Benal tilbage til udgangspunktet, og serverede fire stramme tracks, nøjagtigt som på den første EP Baby. Den tredje EP blev belønnet med 5 stjerner af musikmagasinet Gaffa og blev anmeldt således:

”Musikken er minimalistisk – kompliceret på en simpel måde. Der er en natlig stemning på godt og ondt, men monotone elementer giver samtidig følelsen af håbløshed. På en gennemtænkt måde,”

Et debutalbum der sparkede røv

De tre EP’er fik langsomt, men sikkert, folk til at spidse øre. Hiphop i Danmark havde fået et nyt udtryk, og det satte debutalbummet Nu en stor fed tyk streg under. Med sange som ”Sprog” og ”Badesalt” viste Benal, at de kunne favne både det indfølte og det mere rowdy.

Herefter begyndte Benal at turnere land og rige rundt. Koncerterne var et trækplaster, og de danske hiphop-entusiaster skulle være hurtige på aftrækkeren, for at sikre sig en billet. Benal blev hyret ind til Store Vega, Roskilde Festival, Musik i Lejet, Smukfest og andre store festivaler og spillesteder i Danmark. Det ultimative højdepunkt fandt selvfølgelig sted, da vi i quint kunne præsentere Benal på vores Distortion scene ”Safari” i 2016. Her bød line-up’et også på navne som FLIP, MILO S og Soltauw.

Benals uomtvistelige succes blev fulgt op af albummet Hvis Det Virkelig Er Vigtigt, som de udgav i 2017, og det tredje album i rækken, Benjamin Og Albert, som udkom i 2018.

Alt det hårde arbejde og Benal’s indiskutable popularitet kulminerede og blev offentligt stadfæstet i 2017, hvor Benal blev hædret som vinder af den prestigefyldte P3 Prisen. I motiveringen for at give Benal P3 Prisen hed det blandt andet, at duoen ”er en modig og kompromisløs original, som aldrig tager den lige vej, men hver gang sætter sig selv på spil og udfordrer sit publikum”.

Netop det med aldrig at tage den lige vej, virker i særdeleshed til at være en filosofi Benjamin Hav lever efter. I januar 2020 detonerede Benjamin Hav nemlig en bombe. Bomben sprang uden nogen havde set den komme. Rapperen vinkede farvel til produceren for at gå egne veje.

Enspænderen og efternøleren går solo

Benal var engang navnet på en dansk rapgruppe. I rapgruppen var Benjamin Hav rapper og forsanger, men for Benjamin Hav var det ikke nok. Nu er han gået solo i eget navn, for at vride sig fri af de bånd, han selv har bundet i Benal, inden de begynder at stramme. Før var der Benal, nu er der Benjamin Hav, måske genopstår Benal, men hvordan endte det overhovedet her?

Benjamin Hav så for første gang solens stråler, da han i 1985 kom til verden som efternøleren til to storesøstre. Hans søstre var 10 og 13 år ældre end ham, hvorfor mærkatet efternøler passer til Benjamin Hav, som bøf passer til løg. Han voksede op i en lejlighed på Willemoesgade ikke langt fra, hvor han bor i dag.

Forældrene kommer oprindeligt fra Haboøre ved Vestkysten. De valgte dog at flytte til København fra Jebjerg, fordi faderen Niels Hav havde brug for det. Niels hav var digter og forfatter, og ville derfor gerne være tættere på datidens digtere og det sprudlende kulturliv i storbyen. Benjamins mor arbejdede som sygeplejerske, men uddannede sig senere til socialrådgiver.

Benjamin Hav husker ifølge musikmagasinet Soundvenue sin familie som stor og kærlig, men som efternøler har rapperen også brugt meget af sin barndom alene:

”Mine forældre sad ikke på gulvet og legede med Lego sammen med mig. Jeg så rigtig meget fjernsyn. Det var dengang, man var bundet til flow-tv, og vi havde kun den lille pakke med DR og TV2, så jeg så bare vitterligt alt, hvad der var. Min far havde perioder om sommeren, hvor han sendte fjernsynet på sommerferie, og så føltes det jo, som om det var min bedste ven, der blev fjernet der”, udtalte han i januar til magasinet Soundvenue.

Fodbold, Counter-Strike og en 10 år lang hashkoger

Selvom Benjamin Hav så fjernsyet som sin bedste ven, og som udgangspunkt var definitionen på en enspænder, så skete der noget, da faren pressede ham til at starte til fodbold under stor protest. Efter noget tid blev Hav glad for læderkuglen og sporten som helhed, og blev også relativt god til det. Fodbolden hjalp ham ud af identiteten som den lille underlige dreng, og gav ham mere fysik og nye sociale kompetencer.

Efter noget tid fik fodbolden dog en konkurrent i computerspillet Counter-Strike, som kort forklaret er et spil, der handler om at skyde og udslette ens fjender. Da Hav blev 12 år, begyndte musikken og rapteksterne at indtage fokus. Han spillede keys, bas, trommer og sang i forskellige ungdomsbands. Især hiphop blev en ny god ven.

Med hiphoppen fulgte hashen, der som en tåge sneg sind ind over den 14-årige ordsmed. Den grønne plante blev hans altoverskyggende hobby og tro følgesvend, til han var omkring 24 år:

”Jeg tror, at jeg er ekstremist af sind. Hvis jeg går ind i noget, forsvinder jeg helt ind i det, om det så er musik, fodbold, bibliotek, computer, hash eller træning. Jeg prøver at være opmærksom på det og være ekstremist i så gode sammenhænge som muligt, men lige i den sammenhæng svævede jeg bare ind i den verden,” udtalte Benjamin Hav i et interview med Soundvenue i januar 2020.

På trods af hashens indtog formåede Hav at leve et stabilt liv. Han arbejdede blandt andet som administrativ medarbejder i et jobcenter og senere som kommunikationscoach i et callcenter. Musikken havde stadig et massivt fokus, og via produceren Adam Sampler, som Benjamin Hav var begyndt at lave musik med, nåede rygtet om den nye rapper i 2011 frem til Pede B og producerne Lukas Lunderskov og Casper Simonsen fra pladeselskabet Beskidt Lyd.

Senere i 2011 mødte Benjamin Hav produceren Magnus Albert Wanscher gennem Pede B, og det nye bekendtskab slog gnister med det samme. Benal var nu i støbeskeen, og blev til virkelighed i 2012.

Benal blev som beskrevet en enorm succes, men det var ikke nok for Benjamin Hav. Han ville lade masken falde, og vise det rene menneske - han ville vise Benjamin Hav.

Solo som et lyn fra en klar himmel

Der var ingen der havde set den komme, men kom det kom den. Benjamin Hav udgav sit debutalbum som soloartist Spice Up Your Life den 3. januar 2020. Albummets 13 numre blev indspillet i samarbejde med blandt andre Emil Kruse, Nonsens, Hedegaard, Zookeepers og producerduoen Mahler og Bir.

”Det her er ikke et farvel til Albert eller Benal”, forklarede Benjamin Hav umiddelbart efter udgivelsen i en pressemeddelelse.

Det hungrende hiphop-publikum skulle heller ikke vente længe på Benjamin Havs andet soloalbum. Det udgav rapperen nemlig blot en uge efter det første. Med albummet Dit syge dyr markerede rapperen, at han nu var sin egen. Anmeldelserne af soloprojektet har generelt været svingende, så spørgsmålet er, hvor længe solorejsen fortsætter.

Om projektet hedder Benjamin Hav eller Benal, så er én ting sikkert – den lille nørdede dreng fra Willemoesgade har for evigt fastnaglet sin lyd og lyrik i det danske musikkartotek.